伏到核爆!ACG國際動漫節十大伏位慢慢睇!
July 9, 2016 Share

伏到核爆!ACG國際動漫節十大伏位慢慢睇!

係澳門臭名遠播既ACG國際動漫節係琴日正式係香港開始左,除左本身佢專頁有抄文既情況之外,當中網上流傳仲有一系列既衰野,所以今次異次猿就變身做特派猿深入虎穴去睇下現場氣氛係咪真係同傳聞中一樣咁伏,依家就一齊望望啦~

z63

唔知呢班人係拎免費飛黎入場呢?

z62

買入場劵隔離就係媒體登記

入場安排

首先第一件事就簡單講講佢入場安排,35蚊一張入場劵,其實都幾貴,不過根據各方面人士提供情報就話好多屋村都係免費派,因為民建聯果啲有份負責,先前仲有人去屋村表演做宣傳。而佢都分開左買入場劵同持有入場劵既人,呢點不過不失啦,但對傳媒方面既表示真係幾含糊下,特派猿搞完登記傳媒登記之後,拎左張設計仲係一成不變既貼紙之後搵左一陣先搵到專用入口提早入場,另外佢張貼紙真係好難搣,如果佢仲有下次可以改用證件,既環保又快捷。


z3

先唔講吉祥物既樣,有無人覺得中位果個好似係亞絲娜cup出黎?

z1

特派猿早入場當然睇住佢個剪綵啦,望見佢介紹啲VIP,真係感覺好赤下

現場格局

都簡單咁講講佢現場格局,佢現場有個叫「衣帽間」既物體,有分男女,仲有個隔到近舞台咁遠比表演者專用既,而簡單咁都訪問過係現場極少數既Coser,佢地都表示係場外洗手間換完衫先入場,畢竟個「衣帽間」望落真係太令人唔放心,唔知係咪只係for比你放低啲衫用所以先咁通透呢?而現場仲有一大堆抽獎抽福袋等等既攤,都有賣動漫商品既,而當中仲有好多簡體字……可能有人會話包容下啦,不過果啲野通常都係侵權物,甚至係假貨。

z4

其實依家咁樣真係望到入面

z17

唔通佢原意係想你行去後面?但有人報料話有男工作人員係到出入……

z5

比賽或者表演者專用既,又叫到化妝間咁樣


z2

呢隊表演嘉賓係日本人(佢咁講)

表演情況

唔知係咪星期五既關係,人數唔多,道路暢通,加上各項醜事係網上流傳同被揭發,而表演嘉賓質素就一般,時間表目前未見佢有錯亂,不過就發現有啲表演者連歌詞都記錯,唔知係之前比人逼完賣旗黎都點,至於司儀講野都有啲甩漏,希望如果有下次既話又係可以再改善。

z51

其實好冷清下,氣氛又麻麻地

z57

不過就未慘情到無人睇佢地表演既~


十大伏位慢慢睇:

1.侵權小北棲Tee

圖中既小北棲T係未經作者同意而生既侵權物黎,所以賣幾多錢都已經唔係重點......

圖中既小北棲Tee係未經作者同意而生既侵權物黎,所以賣幾多錢都已經唔係重點……


2.無限伏袋地帶

海量既福袋,不過簡體字,入面既野相信都唔會正版

海量既福袋(伏袋),不過簡體字,入面既野相信都唔會似係正版


3.天價偽手稿

我就好鍾意鬼太郎既,但都唔洗賣成19800$HKD掛?

我就好鍾意鬼太郎既,但都唔洗賣成19800$HKD掛?係咪真係作者親筆先?


4.身有屎偷圖抽獎區

專抽AB野既攤,抽一次一係100蚊,一係300蚊

專抽野攤,抽一次一係100蚊,一係300蚊,不過相信都係侵權野多……(因為佢係比人攝影,所以可能有屎)


5.死都激返生既秦始皇扭蛋機

有個位係比大家扭蛋,不過扭既野似乎唔大眾化......

有個位係比大家扭蛋,不過扭既野似乎唔大眾化……


6.滿地黃金揼金蛋

有個

有個爆金蛋既遊戲,但留意係簡體字……咁獎品內容唔洗多講

真係比你慢慢揼,好有手感,但會造成好多垃圾

真係比你慢慢揼,好有手感架,但會造成好多垃圾

現場有兩個攤可以比你揼,不過明顯有垃圾桶都無用

現場有兩個攤可以比你揼,不過明顯有垃圾桶都無用

z52

成地都係金蛋碎,真係替清潔辛苦……


7.坐地起價景品店

就連景品都比人炒到好貴

就連景品都比人炒到好貴下

LL趴趴同啲刀都好貴下,圖中既刀都要成200蚊

LL趴趴同啲刀都好貴下,圖中既刀都要成200蚊把


8.江郎才盡小畫展

除左攤名係繁體字,其他全簡體

除左攤名係印住繁體字之外,攤入面既內容全簡體

雖然我無資格評人地既作品,不過我覺得可以再揀高質少少既拎出黎(定或者呢堆已經最好?)

雖然我無資格評人地既作品,不過我覺得可以再揀高質少少既拎出黎(定或者呢堆已經最好?)


9.荷包肚餓美食區

現場既野一係就太貴,一係就平而伏

現場既野一係就太貴,一係就平而伏,美食區既野食一律20蚊,不過係20蚊8粒魚蛋咁樣樣


10.殘體攤隨處見

價錢唔評論,我係怕佢果件如果係風影著既話會變成「四代目风影」

價錢唔評論,我係怕佢果件如果係風影著既話會變成「四代目风影」

我諗真係成個場肯定超過50%係用殘體字

我諗真係成個場肯定超過50%係用殘體字

下一頁繼續。

Pages: 1 2