【遊猿搜查線】新・香港傳說!從《機動武神傳G高達》再看香港光輝!
April 20, 2016
猿人見叄 (139 articles)
Share

【遊猿搜查線】新・香港傳說!從《機動武神傳G高達》再看香港光輝!

《機動武神傳G高達》要出藍光版拉!重分開左上下兩套!不過一套真係唔平,一套要34000日元,兩套要68000日元,為返港紙要近5000元!可能年輕既猿友未必會睇過《機動武神傳G高達》(下簡稱G高達),不過相信身為香港人既你都會聽過尼一出卡通。尼輯1994年出既高達動畫就係選擇了香港作為故事的地方背景,重要官方請左幾個香港人來唱廣東版主題曲!雖然好多人唔知尼件事,重係當時打電話向電視台投訴,不過最後大家都搞清楚件事先告一段落。尼輯動畫的導演今川泰宏先生,因為太喜歡香港,當時佢就利用大量的香港元素加入動畫之中,等今次就介紹下藍《G高達》有啲咩香港元素比大家!比大家知道香港以前同依家都可以好勁揪!

【新香港地圖】

80後既高達迷一定明!

80後既高達迷一定明!

音樂編-官方主動製作粵語流行曲

其實香港人好奇怪,只要係日本動畫裝左首廣東話主題曲上去就一定嘈到阿媽都唔認得《G高達》都唔例外,不過今次就係三色台格硬黎,而係官方故意錄左幾首廣東話歌入去;不過大家最初唔知原來係咁,重打去電視度投訴,不過原來係製作組的好意,故意錄返幾首歌比大家聽。唔講咁多,大家聽歌

【香港觀光歌】

【高空遨翔】

【戰鬥男兒】

後頁重有介紹

Pages: 1 2 3 4